Web Sitesi Projesi Hazırlama

26/10/2011 | Amaç Dizayn | BizdenHaberler
 

Proje ve web sitesi yaptırma kavramları gerçekte çok farklıdır. Projesinin odağı web olan bir kişi ile firması için web sitesi yaptıracak kişi aynı değildir. Projeler, parlak fikirler ya da girişimler sonucu oluşur. Fakat web sektöründe proje denildiğinde web sitesi yaptırmak şeklinde anlaşılır/bilinir. Anlaşıldığı şekilde biz de değerlendireceğiz.

Basit bir web sitesi yaptırmaya dahi proje gözüyle bakıp ziyaret edecek kişi sayısı az da olsa onları etkileyecek vurucu yönleriyle tasarlanmalıdır. Birçok müşterimizle sorun yaşadığımız noktalardan biri de projelerini net bir şekilde aktaramamalarıdır.

Ne istediğinizi biliyor musunuz?

Web sitesi yaptırmak isteyen her kişinin kendisine sorması gereken sorulardan biri de “Nasıl bir web sitesi tasarlatmak istediğimizi biliyor muyuz?” sorusudur.Eğer nasıl bir site tasarlatmak istediğimizi bilmiyorsak öncelikle şunları yapabiliriz:

  1. Sektörünüzdeki önde gelen firmaların web sitelerini inceleyin.
  2. Yabancılarla aynı sektördeki web sitelerine göz atın.
  3. Hangi sitenin hangi yönünü beğendiğinizi not alın.

Yukardaki 3 madde başlangıç için iyi bir adımdır. Ayrıca hiçbir web tasarım firmasından A sitesinin aynısını yapın şeklinde teklif istemeyin. Web siteniz kendine özel olmalı başka sitelerin aynısı (kopyası) olmamalıdır. Firması küçük olup web sitesi büyük düşüncelerle oluşturan birçok patron çok daha fazla kazanç sağlıyor.

Anasayfa

Aynı ya da benzer sektördeki web sitelerini inceledikten sonra anasayfalarında ziyaretçilere neler sunulmuş diye bakılır. Ziyaretçilerinize özellikle yaptırmak istediğiniz bir aksiyon (sipariş formu, anket, iletişim formu, teklif formu doldurtma) varsa bunun tasarımda vurgulanmasını istemelisiniz. Örneğin tek bir ürün satışına yönelik bir web siteniz olmasını istiyorsanız ürün ön planda olacak şekilde bir tasarım istediğinizi mutlaka belirtin. Uzun yazılar , gereksiz flash animasyonlardan kaçınmalısınız. Ürünü sattırmaya yönelik aksiyon sloganları üretmek ise sizin işiniz.

Firma web sitesi anasayfasında neler olabilir?

  • Ürün görselleri
  • Firmadan haberler
  • Kampanyalı ürünler
  • Manşet sistemi
  • İletişim bilgileri
  • Destek ve garanti bilgileri
  • Döviz kuru vb. bilgiler

Genel olarak yukarıda saydıklarımız firma sayfalarında olabilecek şeylerdir. Bunlar farklı tasarımlarla farklı olarak konumlandırılabilir. Bu kısım tamamen tasarımcıya anlattıklarınıza göre ilerler. Yani ne istiyorsanız o yönde ilerler.

Ama web tasarım firmalarının görüşlerine de önem vermeli fikirlerini dikkate almalısınız. Siz ilk defa web sitesi yaptıracak olabilirsiniz. Ama web tasarım firması bu işi ilk defa yapmıyordur.

Örnekte gördüğünüz gibi firmanın marka logosu ve sattığı ürün ilk bakışta ön plandadır. Marka ve ürün bilinirliğini arttırabilecek bir tekniktir.

Anasayfamız ziyaretçileri ilk etkileyecek sayfa olduğu için iyi düşünülmeli ve gereksiz animasyonlarla dikkat dağıtıcı olmamalıdır. İlk intibah her zaman çok önemlidir. Güven veren bir web sitesi her zaman alışverişde ilk akla gelen olur. Google sponsor bağlantılarda reklam amaçlı verilen birçok sitenin çok özensiz ve güven vermeyecek şekilde yapıldığını görüyoruz. Bu da reklam harcamalarında nakit kaybıdır. Doğal olarak her geçen vakit de nakit kaybına neden olur…

Manşet kısmında yeni ürünlerimizi sergileyebilir ya da son kampanyalarımızı yayınlayabiliriz.

Ürünler

Ürün sayfası ürün sayımız ve kategorilerine göre tasarlanmalıdır. İlk girişte müşterilerimize kategori seçimleri yapmasını istiyorsak öncelikle ana kategorilerimizi sunmalıyız. Eğer alt kategoriler de varsa bunlar da düşünülerek ürün sayfaları tasarlanmalıdır.

Ürünlerinizin detay sayfalarını ,bütün özelliklerini tek bir sayfada açık bir şekilde göstermek şart değil.  Ajax tekniği ile ürün özelliklerinizin diğer kısmını tıklandığında sayfadan çıkmadan açılır olarak göstermeniz mümkün olacaktır.

Amaç Dizayn‘nın referanslarından biri olan Zeki Metal  sayfasına göz atarak ürün bölümü hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Haberler

İnsanlar güncellenen web sitelerini daha fazla takip ediyorlar. Özellikle haberler bölümü blog mantığında düşünülerek müşterilerinizle daha samimi iletişim kurmanız için en güzel yoldur. Yeniliklerinizi, sosyal sorumluluklarınızı hedef kitlenizle paylaşabilirsiniz.

İletişim

İletişim sayfanızda olması gerekenler mutlaka olmalıdır. Bunlar neler:

  • Firma adı ve ünvanı
  • Telefon ve adres bilgileri
  • E mail bilgisi
  • Adres tarifi (Goodle haritalar hizmetinden alınan resim/kod)

Ayrıca insanların öneri ve şikayetlerini almak için de uygun cümleler ve formlar kullanabilirsiniz.

Özet

İsteklerinizi listeleyin ve örnekleyin. Tasarımı için ise profesyonel ellere bırakın ya da kendi isteklerinizi sıralayın.

Etiketler: , , , ,

Yoruma Kapali